Anasayfa Sık Sorulan Sorular

Sık Sorulan Sorular

SAATLER VE ERİŞİM

Kütüphane hangi saatlerde açıktır?

Kütütphane'nin açık olduğu saatler ve değişikliklerle ilgili detaylar için lütfen tıklayınız.
 

BÜ Kütüphanesi'ne ait telefonların numaralarını ve e-posta adreslerini öğrenebilir miyim?

Kütüphanede mevcut telefon numaraları ve ilgili birimlerin e-posta adresleri için lütfen tıklayınız.

BÜ Kütüphanesi'ne nasıl ulaşabilirim, ziyaret edebilir miyim?

Ulaşım bilgileri için lütfen tıklayınız.
Kütüphaneye girebilme ve kullanım koşulları için lütfen tıklayınız.

ÖDÜNÇ İŞLEMLERİ

Gecikme cezasını banka yoluyla nasıl öderim?

Gecikme cezalarını banka üzerinden havale / EFT yoluyla ödemek için IBAN ve diğer gerekli bilgileri bu sayfada bulablirsiniz.

Boğaziçi Üniversitesi mensubu veya öğrencisi değilim, kütüphaneyi kullanabilir miyim?

Kullanım koşulları için lütfen tıklayınız.

Aradığım kitabı yerinde bulamazsam ne yapmalıyım?

Kitabın yerini öğrenmek için katalog taraması yaptığınız sırada ekranın sağındaki "status" bilgisi ("available/kitap yerinde" veya "due  ‘date'/dönüş tarihi")…"  o kitabın ödünç alınmış olup olmadığını size bildirecektir. Kitap yerinde göründüğü halde bulamadıysanız, kütüphaneye yeni dönmüş olduğundan yerleştirme işlemi sürecinde olabilir. Bu durumda Ödünç Verme Bölümü'ne sorunuz. Ayrıca, ana sayfadan "Kütüphane Kılavuzu" bölümünden "Katalog Bilgilerini Anlamak" başlığına bakınız.

Aradığım kitap ödünç alınmış, kimin aldığını öğrenebilir miyim?

Hayır. Kütüphane ödünç bilgilerini kesinlikle üçüncü kişilere vermemektedir.

En fazla kaç kitabı ne kadar süreyle ödünç alabilirim?

Kullanıcının durumuna göre değişiklik gösteren kitap sayıları ve süreleri için lütfen tıklayınız.

Ödünç aldığım kitabı nereye iade edeceğim?

-Rezerv Bölümü'nden alınan materyalleri sadece Rezerv Bölümü'ne,
-Ödünç Verme bankosundan alınan kitapları ise Ödünç Verme bankosuna veya SelfCheck cihazlarına
iade edebilirsiniz.

Şu an İstanbul dışında olduğum için üzerimdeki kitapları kargo ile gönderebilir miyim?

Tüm sorumluluk size ait olmak ve ödünç kitap iadesi olduğunu belirtmek kaydıyla, materyalleri Kütüphane Ödünç Verme Bölümü'ne gönderebilirsiniz.
Adres:
      Boğaziçi Üniversitesi Kütüphanesi
      Ödünç Verme Bölümü
      34342 Bebek İSTANBUL

Kimliğimi versem, benim adıma başka biri gelip kitap ödünç alabilir mi?

Hayır, Kullanıcıyı sorumluluk altına sokan işlemleri kullanıcı bizzat kendisi yapmak zorundadır.

Ne kadar kitap ödünç almış olduğumu ve iade tarihlerini hatırlamıyorum, öğrenebilir miyim?

Kütüphanedeyken Ödünçverme Bankosuna sorabilirsiniz, kütüphane dışındaysanız kütüphanenin web sayfasına girerek "Kullanıcı Kaydı"na tıklayınız. Ad ve soyadınız ile BÜ Kimlik kartınızdaki barkod numaranızı yazarak üzerinizde kaç kitap bulunduğunu ve iade tarihlerini öğrenebilirsiniz.

Süreli yayınları, referans materyallerini veya haritaları ödünç alabilir miyim?

Süreli yayınlar, referans materyalleri, haritalar ödünç verilmemektedir. Bu tip materyallerden istediğiniz bölümlerin fotokopisini kütüphane içinde çektirebilirsiniz.

Boğaziçi Üniversitesi'ne yeni kayıt yaptırdım, ödünç kitap alabilir miyim?

Kayıtlı bütün öğrenciler ve resmi olarak işe başlamış tüm personel Boğaziçi Üniversitesi Kimlik kartıyla ödünç kitap alabilir.

Kütüphaneye gelmeden ödünç aldığım kitabın iade süresini uzatabilir miyim?

Kütüphanenin web sayfasından "Kullanıcı Kaydı"na girerek materyalin iade süresini internet üzerinden uzatabilirsiniz (süre uzatma işlemi telefonla yapılmaz). Süre bitiminden önce kütüphane tarafından iade tarihini hatırlatan bir mesaj e-posta adresinize gönderilecektir. Lütfen e-posta adresinizi günlük olarak kontrol ediniz.

Ödünç alınmış bir kitabın kütüphaneye iade edildiğinden nasıl haberim olabilir veya iade edildiğinde başka bir kullanıcı ödünç almadan önce ben nasıl ödünç alabilirim?

Katalog üzerinde aradığınız kitabın ödünç alındığını görür ve iade edildikten sonra ödünç almak isterseniz, ekranın alt bölümündeki "Request"i tıklayarak ad, soyad ve BÜ kimlik kartınızdaki barkod numaranızı giriniz. Bu şekilde o kitap için "hold" işlemini gerçekleştirmiş olacaksınız. Kitap iade edildiğinde e-postanıza kitabı ödünç alabileceğinizi bildiren bir mesaj gönderilecek ve kitap 7 gün boyunca sizin için bekletilecektir. Lütfen ödünç alınabilecek durumdaki (available) materyal için "hold" işlemi yapmayınız.

Geçmişte ödünç alıp iade etmiş olduğum kitapların hangileri olduğunu nasıl öğrenebilirim?

Kütüphane web sitesinden "Kullanıcı Kaydı"nıza girdikten sonra "My Reading History" butonunu tıklayarak geçmişte hangi kitapları ödünç almış olduğunuzu öğrenebilirsiniz.

Aradığım kitap dönem sonuna kadar ödünç verilmiş, bu normal mi? Sistem hatası olabilir mi?

Ödünç verme kuralları gereği üniversitemiz öğretim elemanları materyalleri dönem sonuna kadar ödünç alabilmektedir

BÜ Kütüphanesi'nde bulunmayan bir kitaba/makaleye nasıl ulaşabilirim?

BÜ Kütüphanesi,  "Kütüphanelerarası Ödünç Servisi" ile (ILL) aradığınız materyali sizin için bulmaya ve getirmeye çalışmaktadır. ILL servisiyle ilgili tüm bilgiler için lütfen tıklayınız.
 

Eğer ödünç aldığım materyali kaybedersem ne yapmalıyım?

Eğer kütüphaneye ait bir materyali kaybedersiniz lütfen hemen Ödünçverme Bölümü'ne haber veriniz, görevli personel size yapmanız gerekenleri ve yükümlülüklerinizi açıklayacaktır. Tel: +90 212 359 44 22

İade tarihi geçmiş ve kaybedilmiş materyal için uygulanacak işlem ve kurallar nelerdir?

Lütfen bilgi için tıklayınız.

KATALOG, SÜRELİ YAYINLAR VE VERİTABANLARI

Katalog taraması sonucunda adını tespit ettiğim basılı süreli yayına nasıl ulaşabilirim?

Süreli yayının son sayılarını arıyorsanız Ciltlenmemiş Süreli Yayınlar Bölümü'ne bakınız. Aradığınız süreli yayın son sayılar değilse ve 1980 yılından sonra yayınlanmışsa Ciltlenmiş Süreli Yayınlar Bölümü'ne bakınız. Eğer aradığınız dergi 1980 öncesinde yayınlanmışsa lütfen Süreli Yayınlar Bölümü personeline danışınız.

Katalog üzerinden "Bibliyografik Veritabanları" içinde bulduğum süreli yayına nasıl ulaşabilirim?

Aradığınız süreli yayına kütüphanenin abone olup olmadığını kontrol etmek için lütfen katalog üzerinden E-Journal sayfasına bakınız.

Kütüphanedeki süreli yayınların tümüne elektronik olarak erişim mümkün mü?

Hayır. Lütfen E-Journal  sayfasını kontrol ediniz.

Araştırdığım konuyla ilgili olan elektronik süreli yayınları nasıl bulabilirim?

Kütüphane web sayfasından E-Journal sayfasına bakınız. Süreli yayınların dergi adı ve konularına göre sınıflandırıldığını göreceksiniz.

Citation Index nedir? Citation Index'te araştırmayı nasıl yapabilirim?

The Science Citation Index Expanded (SCI®), 150'den fazla değişik disiplinde yayınlanan dünyada önde gelen 6000'e yakın akademik bilim ve teknik derginin, eski ve yeni sayılarının bibliyografik bilgilerini, yazar abstraktlarını ve yapılmış atıf  bilgilerini bulundurur.

The Social Sciences Citation Index (SSCI®) 50'den fazla değişik disiplinde yayınlanan dünyada önde gelen 2000'e yakın sosyal bilimlerle ilgili akademik derginin, eski ve yeni sayılarının bibliyografik bilgilerini, yazar abstraktlarını ve yapılmış atıf  bilgilerini bulundurur. Kütüphanenin web adresinden  "Online Veritabanları" sayfasına girdikten sonra "Web of Knowledge"ı tıklayarak ‘Citation Index"lerde araştırma yapabilirsiniz.

Yükseklisans ve doktora tezlerine nasıl ulaşabilirim?

Boğaziçi Üniversitesi'nde yapılmış yükseklisans ve doktora tezleri Referans Bölümü'nde bulunmaktadır. http://seyhan.library.boun.edu.tr/ adresindeki araştırma alanlarından tezlere erişebilirsiniz.

Elektronik kaynaklarda araştırma yapmayı nasıl öğrenebilirim?

Veritabanlarının çoğunda online kılavuzlar bulunmaktadır. Araştırma yapmak istediğiniz veritabanının sayfasına girdikten sonra "help" butonunu tıklayarak kılavuza erişebilirsiniz.

Elektronik kaynaklara kampüs dışından da erişebilir miyim?

Evet, kampüs dışındayken kütüphane web adresinden "Proxy Ayarları"na girerek buradaki adımları takip ediniz. Boğaziçi Üniversitesi'ne mensup değilseniz lütfen "Kullanım Koşulları"na bakınız.

DİĞER BİLGİLER VE YARDIM

Sorularımı kime/nereye sorabilirim? Ayrıntılı bilgileri kimden/nereden alabilirim?

Kütüphanedeyken araştırmanızla veya kütüphaneyle ilgili bir konuda ilk olarak Referans Bölümü personeli, özellikle doğru yere/kaynağa yönlendirmede size yardımcı olacaktır. Web sayfamızda kütüphane imkanları ve hizmetleri hakkında detaylı bilgi bulabilirsiniz. Eğer sorunuzla ilgili olarak bir kütüphane personeliyle görüşmek isterseniz (http://www.library.boun.edu.tr/iletisim.php adresinden size yardımcı olabilecek bir personelimize ulaşabilirsiniz. Size yardım etmek için burada olan kütüphane personeli en iyi hizmeti verebilmek için uğraşacaktır.

Nasıl araştırma yapacağımı bana gösterebilir misiniz?

Kütüphanede bir konunun nasıl araştırılabileceğini ve araştırma sırasında kütüphanenin nasıl kullanılacağını gösteren kılavuzumuzdan yararlanmak için lütfen tıklayınız.

Kütüphanede kullanabileceğim bilgisayar var mı?

Giriş katında ve birinci katta bulunan bilgisayarlardan kütüphane kataloğunu tarayabilir, ikinci katta bulunan bilgisayarlardan hem katalog taraması yapabilir hem de elektronik dergilere ve veritabanlarına erişebilirsiniz. Kütüphanede kablosuz internet erişimi mevcuttur, kendi taşınabilir bilgisayarınızı kullanabilirsiniz. Ayrıca kampüs içinde pek çok binada öğrencilerin ve personelin kullanımına ayrılmış bilgisayarlar bulunmaktadır.

Kütüphane içinde fotokopi hizmeti mevcut mu?

Fotokopi odası giriş katında sağ tarafta, Referans Bölümü'nün yakınındadır.

Kütüphanenin çıkışındaki alarm sisteminin nadir de olsa nedensiz şekilde uyarı sinyali vermesinin sebebi nedir?

Kütüphane alarm sistemleri, başka kütüphanelerin kitapları veya kitapevlerinden satın alınmış kitapların alarmları ve bazı durumlarda da cep telefonları ve diğer manyetik eşyalar nedeniyle  uyarı verebilmektedir. Eğer BÜ üniversitesinin kitapları nedeniyle alarm çalışırsa lütfen alarmı çalıştıran kitapları işlem yapılması için Ödünçverme Bölümü'ne geri götürünüz. Elimizde olmayan nedenlerle sizi mahcup duruma düşürmüş isek alarm sistemini ve bizi hoş görmenizi dileriz.

Kütüphaneye yiyecek ve içecek getirebilir miyim?

Kütüphaneye şişe suyu dışında içecek ve hiçbir yiyecek getirmeyiniz.

Boğaziçi Üniversitesi'nden mezun olduktan sonra kütüphaneyi kullanabilir miyim?

Evet. Bilgi için lütfen tıklayınız.

Kütüphanede bulunan eserlerin kullanımı hakkında söz konusu olabilecek fikri haklarla ilgili bilgi verebilir misiniz?

Uluslararası elektronik kaynaklar için U.S. Copyright Office adresine, Türkiye'de üretilmiş eserler için http://www.telifhaklari.gov.tr/Kanunlar adresine başvurabilirsiniz.